Albania,
Austria, Belgia,
Białoruś, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria,
Chorwacja, Czechy, Dania,
Estonia, Finlandia,
Francja, Grecja, Hiszpania,
Holandia, Irlandia,
Jugosławia, Litwa,
Luksemburg, Łotwa,
Macedonia, Niemcy, Norwegia,
Polska, Portugalia,
Rosja, Rumunia, Słowacja,
Słowenia, Szwajcaria,
Szwecja, Turcja, Ukraina,
Węgry,
Wielka Brytania, Włochy, Unia Europejska
P O L S K A
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 22 sierpnia 2001r.
W związku otrzymaniem informacji dotyczącej statusu
epizootycznego w zakresie klasycznego pomoru świń, Główny
Lekarz Weterynarii informuje, że z dniem 21 sierpnia 2001r.
godz. 2400 (w nocy z wtorku na środę) przywraca
się możliwość importu z Węgier do Polski towarów wymienionych
poniżej:
-
żywych świń i dzików,
-
surowego mięsa, jelit oraz podrobów tych gatunków,
-
przetworów z mięsa wieprzowego i dzików,
-
skór surowych wieprzowych i dzików,
-
nasienia i zarodków pochodzących od tych gatunków,
-
wszystkich surowców niejadalnych nie poddanych
obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C,
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza
Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 13 sierpnia 2001r.
Ponadto, po ponownym przeanalizowaniu ryzyka przeniesienia
klasycznego pomoru świń, z dniem 14 sierpnia 2001r. godz. 2400
przywraca się możliwość importu jelit wieprzowych,
z krajów:
Austrii, Belgii, Białorusi, Chorwacji, Danii, Finlandii, Francji,
Grecji, Holandii, Irlandii, Norwegii, Portugalii, Rumunii, Słowenii,
Rosji, Włoch, Węgier, Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej,
Wielkiego Księstwa Luksemburga, Księstwa Lichtensteinu, Królestwa
Szwecji, Konfederacji Szwajcarskiej.
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza Weterynarii
z dnia 13 sierpnia 2001r.
W związku otrzymaniem informacji dotyczącej statusu
epizootycznego w zakresie klasycznego pomoru świń, Główny
Lekarz Weterynarii informuje, że z dniem 14 sierpnia 2001r.
godz. 2400 (w nocy z wtorku na środę) przywraca
się możliwość importu do Polski towarów wymienionych poniżej:
-
żywych świń i dzików,
-
surowego mięsa, jelit oraz podrobów tych gatunków,
-
przetworów z mięsa wieprzowego i dzików, z wyjątkiem
towarów poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C,
-
skór surowych wieprzowych i dzików,
-
nasienia i zarodków pochodzących od tych gatunków,
-
wszystkich surowców niejadalnych nie poddanych
obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C,
z krajów:
Bułgarii, Estonii, Litwy, Łotwy, Republiki
Czeskiej.
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza
Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 6 sierpnia 2001r.
W związku z kryzysem jaki w obecnej chwili dotknął
Polskę, spowodowanym powodzią na terenie nieomal całego kraju oraz
poważną dezorganizacją życia państwa, w obawie przed możliwością
przeniesienia i rozprzestrzenienia się chorób zakaźnych zwierząt, a
w szczególności klasycznego pomoru świń, Główny Lekarz Weterynarii
informuje, że z dniem 5 sierpnia 2001r. godz. 2400
wprowadzony został tymczasowy zakaz importu do Polski towarów
wymienionych poniżej:
-
żywych świń i dzików,
-
surowego mięso, jelit, podrobów tych gatunków,
-
przetworów z mięsa wieprzowego i dzików z wyjątkiem
tych towarów poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej
720C.
-
skór surowych wieprzowych i dzików,
-
nasienia i zarodków pochodzącego od tych gatunków,
-
wszystkich surowców niejadalnych nie poddanych
obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C.
z krajów:
Austria, Belgia, Białoruś, Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania,
Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Holandia, Irlandia, Lichtenstein,
Litwa, Luksemburg, Łotwa, Norwegia, Portugalia, Rumunia, Słowenia,
Szwajcaria, Szwecja, Rosja, Włochy, Węgry, Wielka Brytania i Irlandia
Północna
Główny Lekarz Weterynarii zwrócił się do Szefów
Służb Weterynaryjnych ww. państw z pytaniami:
-
Czy na terenie Pańskiego kraju stwierdzono
klasyczny pomór świń?
-
Czy do pańskiego kraju importowane są towary
tj. żywe świnie, dziki, mięso, jelita, nasienie i embriony oraz
podroby pochodzące od tych gatunków, z państw gdzie występuje
klasyczny pomór świń?
Do dnia dzisiejszego nie otrzymał on na nie odpowiedzi. W takim
przypadku ewentualne uchylenie zakazu zostanie rozpatrzone po całościowej
analizie możliwości przeniesienia do Polski CSF z uwzględnieniem
wysokości importu do Polski ww. towarów.
Zakazy importu i tranzytu ww. towarów zostały
wprowadzone już wcześniej dla:
-
Hiszpanii – 22 czerwca 2001r.
-
Niemiec – 29 czerwca 2001r.
-
Słowacja – 4 lipca 2001r.
-
Ukrainy – 19 lipca 2001r.
ponieważ w tych krajach wystąpił klasyczny pomór
świń.
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza
Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 23 lipca 2001r.
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w związku ze spadkiem
ryzyka przeniesienia do Polski wirusa pryszczycy, z dniem 22
lipca 2001r. godz. 24 00 przywraca się możliwość
importu do Polski następujących towarów:
- zwierząt żywych: bydła, kóz, owiec, świń, oraz innych
parzystokopytnych;
- mięsa surowego, przetworów z mięsa surowego oraz podrobów i
jelit tych gatunków; nie poddanych obróbce termicznej (
pasteryzacji ) w temperaturze powyżej 72 0 C;
- surowego mleka i jego przetworów nie poddanych obróbce
termicznej ( pasteryzacji ) w temperaturze powyżej 72 0 C;
- nasienia i embrionów;
- surowych skór, wełny potnej ( niepranej ), szczeciny i włosia
niepranego;
- kości, rogów, kopyt, racic nie poddanych obróbce termicznej;
z państw:
Republiki Austrii, Królestwa Belgii, Grecji, Królestwa Hiszpanii,
Księstwa Luxemburga, Republiki Portugalii, Republiki Federalnej
Niemiec, Królestwa Norwegii, Konfederacji Szwajcarskiej, Księstwa
Lichtensteinu i Republiki Włoskiej.
Zakaz importu ww. towarów obowiązuje nadal w stosunku do krajów, w
których wystąpiła pryszczyca. Mimo, iż została ona już zwalczona w
Holandii, Francji i Irlandii, produkty stamtąd pochodzące nie są w
100% bezpieczne. W Wielkiej Brytanii i Irlandii Płn. nadal notowane są
nowe ogniska pryszczycy.
Równocześnie przypomina się, że w związku z występowaniem BSE,
w stosunku do krajów, w których wystąpiła ta choroba, w dalszym ciągu
obowiązują ograniczenia w imporcie do Polski towarów mogących
zawierać priony.
Z powodu klasycznego pomoru świń obowiązują również zakazy
importu i tranzytu świń i dzików oraz towarów od nich pochodzących
z Hiszpanii, Niemiec, Słowacji, a także z Ukrainy.
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 19 lipca 2001r.
W związku z otrzymaną informacją o wystąpieniu klasycznego
pomoru świń u dzików na Ukrainie, Główny Lekarz Weterynarii
informuje, że z dniem 19.07.2001 r. godz. 2400
wprowadzony został czasowy zakaz importu i tranzytu przez Polskę z
Ukrainy następujących towarów:
- świń i dzików,
- surowego mięsa, jelit i podrobów tych gatunków, przetworów z
mięsa wieprzowego i dzików, z wyłączeniem przetworów poddanych
obróbce termicznej powyżej 72oC,
- skór surowych wieprzowych i z dzików,
- wszystkich surowców niejadalnych pochodzących ze świń i z dzików
nie poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72oC.
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 4 lipca 2001r.
W związku z wystąpieniem w
Grecji potwierdzonego przypadku gąbczastej encefalopatii bydła (BSE)
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że z dniem 5 lipca 2001r.
godz. 2400 wstrzymuje się import z Grecji do Polski
towarów wymienionych w załączniku do Rozporządzenia Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2000r. w sprawie zakazu
przywozu niektórych towarów pochodzących z Republiki Francuskiej,
(...) (Dz.U. Nr 122 poz.1342).
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza
Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 4 lipca 2001r.
Główny Inspektorat Weterynarii
informuje, że w związku ze stwierdzeniem klasycznego pomoru świń
w Republice Słowackiej, z dniem 4 lipca 2001r. o godz.
2400 wprowadzony zostanie zakaz importu i
tranzytu przez terytorium Polski z Republiki Słowackiej niżej
wymienionych zwierząt i towarów:
-
świnie i dziki,
-
surowego mięso, jelit, podrobów tych gatunków,
-
przetworów z mięsa wieprzowego i dzików z wyjątkiem
tych towarów poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej
720C.
skór surowych wieprzowych i dzików,
wszystkich surowców niejadalnych nie poddanych
obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C.
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza
Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
29 czerwiec 2001r.
Główny Inspektorat Weterynarii informuje,
że w związku z wybuchem klasycznego pomoru świń w Republice
Federalnej Niemiec, w landzie Dolna Saksonia, dystrykt
Soltau-Fallingbostel, z dniem 29 czerwca 2001r. godz. 2400
wprowadzony zostanie zakaz importu i tranzytu przez terytorium
Polski z Republiki Federalnej Niemiec niżej wymienionych zwierząt i
towarów:
-
świnie i dziki,
-
surowego mięso, jelit, podrobów tych gatunków,
-
przetworów z mięsa wieprzowego i dzików z
wyjątkiem tych towarów poddanych obróbce termicznej w
temperaturze powyżej 720C.
-
skór surowych wieprzowych i dzików,
-
wszystkich surowców niejadalnych pochodzących
od tych zwierząt nie poddanych obróbce termicznej w temperaturze
powyżej 720C.
Zakaz obowiązuje do odwołania.
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego
Lekarza Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 29 czerwca 2001r.
W związku ze stałą tendencją spadkową ilości
ognisk i diagnozowanych nowych przypadków pryszczycy na kontynencie
europejskim, Główny Lekarz Weterynarii informuje, iż:
-
z dniem 29 czerwca 2001r. godz. 2400
przywraca się możliwość tranzytu przez terytorium Polski,
następujących towarów:
-
zwierząt żywych: bydła, kóz, owiec, świń
oraz innych parzystokopytnych;
-
mięsa surowego, przetworów z mięsa
surowego oraz podrobów i jelit tych gatunków nie poddanych obróbce
termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej 720C;
-
surowego mleka i jego przetworów nie
poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej
720C;
-
nasienia i embrionów;
-
surowych skór, wełny potnej (niepranej),
szczeciny i włosia niepranego,
-
kości, rogów, kopyt, racic nie poddanych
obróbce termicznej;
z państw: Republiki
Austrii, Królestwa Belgii, Grecji, Królestwa Hiszpanii, Księstwa
Luxemburga, Republiki Portugalii, Republiki Federalnej Niemiec, Królestwa
Norwegii, Konfederacji Szwajcarskiej, Księstwa Lichtensteinu i
Republiki Włoskiej.
-
Ponadto z dniem 29 czerwca 2001r. godz. 2400
przywraca się możliwość tranzytu towarów przez
terytorium Polski do Rosji, za wyjątkiem
towarów wymienionych w załączniku
do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21
marca 2001r. (Dz.U. Nr 22 poz.258) pochodzących z Republiki
Francuskiej, Irlandii, Królestwa Niderlandów oraz Wielkiej
Brytanii i Irlandii Północnej.
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego
Lekarza Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 22 czerwca 2001r.
W związku z otrzymaną informacją o wystąpieniu pomoru świń w Królestwie
Hiszpanii, Główny Lekarz Weterynarii polecił, aby graniczni lekarze
weterynarii wydali czasowy zakaz importu i tranzytu przez Polskę z Królestwa
Hiszpanii następujących towarów:
-
świń i dzików,
-
mięsa wieprzowego i
dzików, podrobów, jelit oraz przetworów z mięsa tychże, z wyłączeniem
przetworów poddanych obróbce termicznej powyżej 720 C,
-
skór surowych
wieprzowych i z dzików oraz wszystkich surowców niejadalnych
pochodzących od tych zwierząt, nie poddanych obróbce termicznej.
Źródło: Rzecznik
prasowy Głównego Lekarza Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 20 czerwca 2001r.
Z dniem 20 czerwca 2001 r. o godz. 2400
przywraca się możliwość tranzytu do Rosji (zakaz tranzytu był
wprowadzony dnia 28 marca 2001 r.), mleka i przetworów mlecznych
poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72 ºC
oraz karmy dla zwierząt podlegającej kontroli granicznej z Republiki
Francuskiej, Republiki Irlandii, Królestwa Niderlandów.
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza
Weterynarii
Informacja G łównego
Lekarza Weterynarii
z dnia 20 czerwca
2001r.
Z dniem 20
czerwca 2001 r. o godz. 2400 przywraca się możliwość
tranzytu do Rosji (zakaz tranzytu był wprowadzony dnia 28 marca
2001 r.), produktów mięsnych poddanych obróbce termicznej w
temperaturze powyżej 720C, w opakowaniach próżniowych -
dla wszystkich krajów państw europejskich łącznie z państwami Unii
Europejskiej, Europy Wschodniej i państw nadbałtyckich za wyjątkiem:
Republiki Francuskiej, Republiki Irlandii, Królestwa Niderlandów oraz
Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza
Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 18 czerwca 2001r.
Główny Lekarz Weterynarii polecił granicznym
lekarzom weterynarii, aby uchylili od 17 czerwca 2001r. o godzinie
24.00, zakaz importu
zwierząt i towarów pochodzenia zwierzęcego, wprowadzony 27 lutego
2001r. w związku z pryszczycą, wobec Danii,
Finlandii i Szwecji.
W tym samym terminie, odwołany zostaje zakaz
tranzytu (wydany 26 marca 2001r.)
wobec tych samych zwierząt i towarów, pochodzących z Danii, Finlandii
i Szwecji.
Jednocześnie, przypomina
się, że w stosunku do Danii
obowiązują restrykcje importowe związane z wystąpieniem na terenie
tego kraju BSE. Oznacza to podtrzymanie zakazu importu bydła, wołowiny
oraz produktów mogących przenosić priony w stosunku do tego państwa.
(rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia
2000r. - Dz. U Nr 122 poz. 1342)
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 8 czerwca 2001r.
W związku z występowaniem potwierdzonego przypadku
gąbczastej encefalopatii bydła w Republice Czeskiej, Główny Lekarz
Weterynarii polecił,
aby graniczni lekarze weterynarii wprowadzili zakaz importu z
Republiki Czeskiej, bydła, mięsa
wołowego, podrobów i jelit wołowych, przetworów z mięsa wołowego,
zgodnie z przepisami art. 14 ust. 4 pkt 2c ustawy z dnia 24 kwietnia
1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych
i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz.
752).
Powyższy zakaz obowiązuje od dnia 8 czerwca 2001r. godz. 16°
°
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza
Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 6 czerwca 2001r.
W nawiązaniu do pisma z dnia 27 lutego 2001r. w
sprawie wprowadzenia zakazu przywozu następujących towarów:
-
zwierząt żywych: kóz, owiec, świń oraz
innych parzystokopytnych;
-
mięsa surowego, przetworów z mięsa surowego
oraz podrobów i jelit tych gatunków nie poddanych obróbce
termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej 72 o
C;
surowego mleka i jego przetworów nie poddanych
obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej 72 oC;
nasienia i embrionów;
surowych skór, wełny potnej (niepranej),
szczeciny i włosia niepranego;
kości, rogów, kopyt, racic nie poddanych obróbce
termicznej;
Główny Lekarz Weterynarii polecił uchylenie
wspomnianego zakazu dla jelit solonych, skór surowych, wełny potnej (niepranej),
szczeciny i włosia niepranego; dla wszystkich krajów za wyjątkiem:
Republiki Francuskiej, Irlandii, Królestwa Niderlandów, Zjednoczonego
Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
Uchylenie wchodzi w życie z dniem 11 czerwca 2001
godz.24oo
Źródło: Rzecznik
prasowy Głównego Lekarza Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 5 czerwca 2001r.
W związku ze stałą tendencją spadkową
ilości ognisk i diagnozowanych nowych przypadków pryszczycy na
kontynencie europejskim, Główny Lekarz Weterynarii wystąpił do
wojewodów o stopniowe znoszenie, w wydanych przez nich rozporządzeniach,
restrykcji dotyczących zabezpieczenia kraju przed pryszczycą.
W dniu 25 maja 2001 r. w pierwszej kolejności, zaproponował on:
-
zniesienia wszystkich rygorów dezynfekcyjnych na
przejściach granicznych, na granicy wschodniej, południowej i północnej;
-
zniesienia obowiązkowej dezynfekcji rąk, z
pozostawieniem dezynfekcji środków transportu i konfiskaty żywności
na granicy zachodniej;
-
zniesienia obowiązkowej dezynfekcji rąk z
pozostawieniem: mat dezynfekcyjnych w międzynarodowych portach
lotniczych i morskich. Konfiskata żywności i wypełnianie ankiet
dotyczyć powinny wyłącznie podróżnych przybywających z
Wielkiej Brytanii.
Następnie, w dniu 4 czerwca 2001r., Główny Lekarz
Weterynarii wystąpił o zniesienie:
-
ograniczenia organizowania spędów, wystaw i
innych imprez z udziałem zwierząt parzystokopytnych w 30
kilometrowym pasie przy granicy zachodniej;
-
przeprowadzania kontroli paczek i przesyłek
kurierskich.
Wprowadzenie powyższych regulacji powinno nastąpić
z dniem 5 czerwca 2001 r., jednakże ostateczną datę ustalają już
sami wojewodowie.
Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza
Weterynarii
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 23 maja 2001r.
W nawiązaniu do zakazu z dnia 5 lutego 2001 w sprawie przywozu i
przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej żelatyny wołowej i wołowo
wieprzowej oraz produktów ją zawierających, a podlegających
weterynaryjnej kontroli granicznej, Główny Lekarz Weterynarii zezwala
na import: bydlęcej żelatyny spożywczej pozyskanej ze skór bydlęcych,
pochodzącej z krajów CEFTA: Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej,
Republiki Węgierskiej.
Warunkiem importu jest towarzyszenie przesyłce nowego wzoru świadectwa
zdrowia dla tej żelatyny oraz uzyskanie od Powiatowego Lekarza
Weterynarii decyzji ustalającej miejsce składowania.
Zezwolenie wchodzi w życie z dniem 23 maja
2001r. od godziny 2400.
Źródło: Rzecznik
prasowy Głównego Lekarza Weterynarii
Informacja
Głównego Lekarza Weterynarii
z dnia 15 maja 2001r.
Z dniem 15 maja 2001 r. o godzinie 2400
Główny Lekarz Weterynarii poleca uchylić zakaz importu z dnia 27
lutego 2001 r.
-
zwierząt żywych:
kóz, owiec, świń oraz innych parzystokopytnych;
-
mięsa surowego,
przetworów z mięsa surowego oraz podrobów i jelit tych gatunków
nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze
poniżej 72oC;
-
surowego mleka i
jego przetworów nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji)
w temperaturze poniżej 720C
-
nasienia i zarodków
ww. gatunków zwierząt;
-
surowych skór, wełny
potnej (niepranej), szczeciny i włosia niepranego;
-
kości, rogów,
kopyt, racic nie poddanych obróbce termicznej.
w stosunku do Republiki
Czeskiej i Republiki Słowackiej
Informacja
Głównego Lekarza Weterynarii
z dnia 15 maja 2001r.
Z dniem 15 maja 2001 r. o godzinie 2400
Główny Lekarz Weterynarii poleca uchylić zakaz importu surowego mleka
i jego przetworów nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w
temperaturze poniżej 720C; w stosunku do Republiki Węgierskiej.
Informacja
Głównego Lekarza Weterynarii
z dnia 11 maja 2001r.
W nawiązaniu do pisma z dnia 28 marca
2001r., w sprawie wprowadzenia zakazu tranzytu - żywych zwierząt, mięsa
i produktów mięsnych, mleka i produktów mlecznych, ryb i produktów
rybnych, łącznie z wyrobami gotowymi wszystkich rodzajów, jak również
surowców mięsnych i pasz z państw europejskich łącznie z państwami
Unii Europejskiej, Europy Wschodniej i państw nadbałtyckich - do
Rosji,
Główny Lekarz
Weterynarii poleca uchylić wspomniany zakaz w odniesieniu do towarów:
-
mleka i przetworów
mlecznych poddanych obróbce termicznej w temperaturze poniżej 72°
C,
-
konserw
sterylizowanych i pasteryzowanych,
-
ryb i owoców morza
oraz ich przetworów,
-
drobiu żywego i
piskląt jednodniowych,
-
mięsa drobiowego i
jego przetworów,
-
jaj SPF, jaj wylęgowych
i konsumpcyjnych,
-
proszku jajecznego,
-
karmy dla zwierząt
podlegającej kontroli weterynaryjnej;
w stosunku do krajów
wymienionych w zakazie z dn. 28.03.01, za wyjątkiem:
- Zjednoczonego Królestwa Wielkiej
Brytanii i Irlandii Północnej
-
Republiki Irlandii
-
Republiki Francuskiej
-
Królestwa Niderlandów
Uchylenie wchodzi w życie z dniem
11 maja 2001, o godzinie 24° °
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 9 maja 2001r.
W związku z uzyskaniem
wyczerpujących informacji dotyczących sytuacji epizootycznej w
Republice Węgierskiej w zakresie gąbczastej encefalopatii bydła, Główny
Lekarz Weterynarii poleca, aby Graniczni Lekarze Weterynarii, uchylili
zakaz przywozu (importu), dla towarów wymienionych w rozporządzeniu z
dnia 19 grudnia 2000r. pochodzących z Węgier.
Uchylenie wchodzi w życie z
dniem ogłoszenia.
Równocześnie przypomina się, iż w dalszym ciągu
obowiązuje zakaz importu i tranzytu ze wszystkich krajów mączek mięsnych,
mięsno – kostnych i kostnych pochodzących od wszystkich ssaków
oraz żelatyny wołowej, wołowo – wieprzowej, a także produktów
spożywczych pochodzenia zwierzęcego, które ją zawierają, a podlegają
weterynaryjnej kontroli granicznej.
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 9 maja 2001r.
W nawiązaniu do pisma z dnia 28 marca 2001r.,
w sprawie wprowadzenia zakazu tranzytu - żywych zwierząt, mięsa i
produktów mięsnych, mleka i produktów mlecznych, ryb i produktów
rybnych, łącznie z wyrobami gotowymi wszystkich rodzajów, jak również
surowców mięsnych i pasz z państw europejskich łącznie z państwami
Unii Europejskiej, Europy Wschodniej i państw nadbałtyckich – do
Rosji,
Główny Lekarz Weterynarii poleca uchylić
wspomniany zakaz w odniesieniu do towarów:
-
mleka i przetworów mlecznych poddanych obróbce
termicznej w temperaturze poniżej 72°
C,
-
przetworów mięsnych poddanych obróbce
termicznej w temperaturze poniżej 72°
C,
-
ryb i owoców morza oraz ich przetworów,
-
drobiu żywego i piskląt jednodniowych,
-
mięsa drobiowego i jego przetworów,
-
jaj SPF, jaj wylęgowych i konsumpcyjnych,
-
proszku jajecznego;
w stosunku do następujących
krajów:
-
Republiki Chorwacji
-
Republiki Estonii
-
Republiki Słowackiej
-
Węgier
-
Republiki Słowenii
-
Rumunii
- Bułgarii
Uchylenie wchodzi w życie z dniem 10 maja 2001, o godzinie 0°°
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
27 kwietnia 2001r.
W nawiązaniu do zakazu z dnia 29 marca 2001 r. Główny
Lekarz Weterynarii znosi z dniem 28 kwietnia 2001 r. godz. 0oo,
zakaz tranzytu następujących towarów pochodzących z Czech do
Federacji Rosyjskiej:
-
mleka i przetworów mlecznych poddanych obróbce
termicznej w temp. 72 o C
-
mięsa i jego przetworów poddanych obróbce
termicznej w temp. 72 o C
-
ryb, przetworów rybnych oraz produktów morza
-
mięsa drobiowego i jego przetworów
-
proszku jajecznego
-
jaj wylęgowych, jaj SPF oraz piskląt
jednodniowych
Informacja Głównego Lekarza
Weterynarii
18 kwietnia 2001r.
Z dniem 18 kwietnia 2001r. uchylony został zakaz przywozu
wymienionych niżej zwierząt i towarów w stosunku do następujących
krajów: Republiki Chorwacji, Republiki Estonii, Rumunii, Bułgarii,
Islandii, Republiki Słowenii.
-
zwierząt żywych:
kóz, owiec, świń oraz innych parzystokopytnych;
-
mięsa surowego,
przetworów z mięsa surowego oraz podrobów i jelit tych gatunków
nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze
powyżej 72oC;
-
surowego mleka i
jego przetworów nie poddanych obróbce termicznej
(pasteryzacji) w temperaturze powyżej 72oC;
-
nasienia i
embrionów;
-
surowych skór,
wełny potnej (niepranej), szczeciny i włosia niepranego,
-
kości, rogów,
kopyt, racic nie poddanych obróbce termicznej;
Kraje te przedstawiły szereg dokumentów w odpowiedzi na nasze
pytania i zostały zakwalifikowane jako bezpieczne i wolne od
pryszczycy. Brane były pod uwagę m.in.: warunki i szybkość
zabezpieczenia granic oraz nieobecność w ostatnim czasie importu ww.
towarów z krajów objętych tą chorobą.
Dnia 27 lutego 2001r. wprowadzony został zakaz importu tych towarów
ze wszystkich krajów Unii Europejskiej oraz Norwegii, Szwajcarii,
Wielkiego Księstwa Lichtensteinu, Węgier, Republiki Czeskiej,
Republiki Słowackiej, Republiki Chorwacji, Republiki Estonii, Rumunii,
Bułgarii, Islandii, Republiki Słowenii.
Informacja
Głównego Lekarza Weterynarii
z dnia 29 marca 2001 r.
W związku z
wprowadzeniem przez Federację Rosyjską zakazu importu żywych zwierząt,
mięsa i produktów mięsnych, mleka i produktów mleczarskich, ryb i
produktów rybnych, łącznie z wyrobami gotowymi wszystkich rodzajów,
jak również surowców mięsnych z państw europejskich łącznie z państwami
Unii Europejskiej, Europy Wschodniej i państw nadbałtyckich, Główny
Lekarz Weterynarii polecił, aby Graniczni Lekarze Weterynarii, zgodnie
z art. 14 ust.4 pkt 2c ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r., o zwalczaniu
chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz
o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) wydali
zakaz tranzytu przez Polskę powyższych towarów z ww. państw.
Zakaz wchodzi w życie z
dniem 29 marca 2001r. z godziną otrzymania i obowiązuje aż do odwołania.
Informacja
Głównego Lekarza Weterynarii
z dnia 27 marca 2001
W celu zapobieżenia
przeniesienia pryszczycy do Polski, Główny Lekarz Weterynarii polecił,
aby Graniczni Lekarze Weterynarii, zgodnie z przepisami art. 14 ust. 4
pkt 2c ustawy z dnia 24 kwietnia 1997r., o zwalczaniu chorób zakaźnych
zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji
Weterynaryjnej (Dz.U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752), wydali zakaz tranzytu
przez Polskę zwierząt i towarów, wymienionych w zakazie z dnia 27
lutego 2001r., pochodzących z Belgii, Finlandii, Szwecji, Danii, Włoch,
Austrii, Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej,
Hiszpanii, Portugalii, Luxemburga i Grecji.
Zakaz wchodzi w życie w
dniu 27 marca 2001r. z godziną otrzymania i obowiązuje aż do odwołania.
Informacja
Głównego Lekarza Weterynarii
z dnia 23 marca 2001r.
W związku z potwierdzonymi przypadkami pryszczycy w Irlandii, w celu
zapobieżenia jej rozprzestrzenienia po całym kraju, Główny Lekarz
Weterynarii podjął kolejne obostrzenia.
Polecił, aby Graniczni Lekarze
Weterynarii, zgodnie z przepisami art. 14 ust. 4 pkt 2c ustawy z dnia 24
kwietnia 1997r., o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu
zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U. z
1999 r. Nr 66, poz. 752), wydali zakaz tranzytu przez Polskę zwierząt
i towarów, wymienionych w zakazie z dnia 27 lutego 2001r., pochodzących
z Irlandii.
Zakaz wchodzi w życie w dniu 23 marca 2001r. z
godziną otrzymania i obowiązuje aż do odwołania.
Obwieszczenie Głównego Lekarza
Weterynarii
z dnia 1 marca 2001r.
Kontynuując działania mające na celu redukcję
zagrożenia wirusem pryszczycy w Polsce, Główny Lekarz
Weterynarii dr Andrzej Komorowski, przesłał Wojewódzkim Lekarzom
Weterynarii województw: dolnośląskiego, lubuskiego, małopolskiego,
mazowieckiego, podkarpackiego, śląskiego, wielkopolskiego oraz
zachodniopomorskiego, a także dyrektorowi Przedsiębiorstwa Państwowego
Port Lotniczy oraz komendantowi Komendy Straży Granicznej i prezesowi Głównego
Urzędu Ceł szczegółowy zestaw pytań w postaci ankiety pozwalający
usprawnić kontrolę nad możliwością przeniesienia wirusa pryszczycy
u ludzi. Jednocześnie z pośród różnych działań należy wymienić
maty nasączone środkiem dezynfekcyjnym, przez które przechodzą
ludzie lub przejeżdżają samochody. A także konfiskatę produktów żywnościowych
mogących również stanowić materiał zakaźny. Skonfiskowane środki
spożywcze będą poddane utylizacji mającej na celu całkowite
zniszczenie wirusa.
Informacja
Głównego Lekarza Weterynarii
z dnia 27 lutego 2001r.
W związku z niebezpieczeństwem rozprzestrzenienia się pryszczycy w
krajach, na teren których we wcześniejszym okresie dokonywany był ze
Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, import
zwierząt oraz towarów mogących stanowić wektor choroby, Główny
Lekarz Weterynarii poleca, aby Graniczni Lekarze Weterynarii, zgodnie z
przepisami art. 14 ust. 4 pkt 2c ustawy z dnia 24 kwietnia 1997r., o
zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa
oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752), wydali
zakaz przywozu wymienionych niżej zwierząt i towarów ze wszystkich krajów
Unii Europejskiej oraz Norwegii, Szwajcarii, Wielkiego Księstwa
Lichtensteinu, Węgier, Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej,
Republiki Chorwacji, Republiki Estonii, Rumunii, Bułgarii, Islandii,
Republiki Słowenii:
-
zwierząt żywych: kóz,
owiec, świń oraz innych parzystokopytnych;
-
mięsa surowego,
przetworów z mięsa surowego oraz podrobów i jelit tych gatunków
nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej
720C;
-
surowego mleka i jego
przetworów nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w
temperaturze powyżej 720C;
-
nasienia i embrionów;
-
surowych skór, wełny
potnej (niepranej), szczeciny i włosia niepranego,
-
kości, rogów,
kopyt, racic nie poddanych obróbce termicznej;
Zakaz wchodzi w życie z
dniem ogłoszenia i obowiązuje aż do odwołania.
Informacja Głównego
Lekarza Weterynarii
20.02.2001 r.
W związku z pojawieniem się w Internecie
informacji zatytułowanej "Nowa odsłona afery żelatynowej Główny
Lekarz Weterynarii wyjaśnia, że decyzję o zakazie importu żelatyny
podjął w sytuacji zagrożenia chorobą BSE. Zakaz dotyczy spożywczej
żelatyny wołowej i wołowo - wieprzowej jako potencjalnych nośników
prionów tej choroby. Nigdy natomiast nie rozważano wprowadzania zakazu
na żelatynę wieprzową, drobiową i rybną, ponieważ te gatunki
zwierząt nie chorują na gąbczastą encefalopatię mózgu.
M.P. Nr 4 poz. 83 z dnia 8 lutego
2001 r.
OBWIESZCZENIE
GŁÓWNEGO
LEKARZA WETERYNARII
z dnia 25 stycznia 2001 r.
w sprawie rejestrów pa ństw,
z których może być przywożone i przewożone przez terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego,
niejadalne surowce zwierzęce, pasze.
Na podstawie art. 11 ust. 5 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997
r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych
i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz.
752) ogłasza się:
1) rejestr państw, z
których może być przywożone i przewożone przez terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej: świeże mięso, podroby oraz jelita
naturalne: wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, kozie, wieprzowe; świeże
mięso i podroby drobiowe; mleko i przetwory mleczne; przedżołądki
wołowe i baranie; tłuszcze topione, smalec; ryby konsumpcyjne,
skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków;
jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie; zwierzęce jadalne
preparaty białkowe; świeże mięso: wieprzowe, wołowe, baranie,
kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji; mączka rybna; pasza
dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków
żywienia zwierząt, w tym karma dla psów i kotów, stanowiący załącznik
nr 1 do obwieszczenia,
2) rejestr państw, z
których mogą być przywożone i przewożone przez terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej przetwory mięsne oraz suszone mięso i
ekstrakty mięsne z: bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych
hodowlanych, domowych owiec lub kóz, świń domowych, dzików
hodowlanych, domowych jednokopytnych, drobiu domowego, dzikiego
ptactwa hodowlanego, domowych królików, parzystokopytnych zwierząt
łownych, dzików, dzikich królików i zajęcy oraz dzikiego ptactwa
łownego, stanowiący załącznik nr 2 do obwieszczenia.
Ustalone w załącznikach nr 1 i 2 do niniejszego
obwieszczenia rejestry państw zastępują rejestry państw stanowiące załączniki
nr 1 i 2 do obwieszczenia Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 1 grudnia
2000 r. w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i
przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze
pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze (Monitor
Polski Nr 40, poz. 800).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
Rejestr państw, z których może być przywożone i
przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: świeże mięso,
podroby oraz jelita naturalne: wołowe, cielęce, baranie, jagnięce,
kozie, wieprzowe; świeże mięso i podroby drobiowe; mleko i przetwory
mleczne; przedżołądki wołowe i baranie; tłuszcze topione, smalec;
ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków
i mięczaków; jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie; zwierzęce
jadalne preparaty białkowe; świeże mięso: wieprzowe, wołowe, baranie,
kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji 1);
mączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do
produkcji środków żywienia zwierząt, w tym karma dla psów i kotów.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Rejestr państw, z których mogą być przywożone i
przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przetwory mięsne
oraz suszone mięso i ekstrakty mięsne z: bydła domowego,
parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanych, domowych owiec lub kóz,
świń domowych, dzików hodowlanych, domowych jednokopytnych, drobiu
domowego, dzikiego ptactwa hodowlanego, domowych królików,
parzystokopytnych zwierząt łownych, dzików, dzikich królików i zajęcy
oraz dzikiego ptactwa łownego.
Informacja Głównego Lekarza Weterynarii
z dnia 2 lutego 2001r.
Główny Lekarz
Weterynarii na konferencji prasowej poinformował o podjęciu działań
w celu wprowadzenia od dnia 6 lutego 2001 roku całkowitego zakazu
importu mączek mięsno-kostnych, mięsnych, kostnych i z krwi z krajów,
które dotychczas nie były objęte takim zakazem.
Polska wprowadzi
systematyczne testy na obecność choroby szalonych krów i oczekuje
pomocy Unii Europejskiej.
Informacja Głównego Lekarza Weterynarii
Z dnia 19 stycznia 2001r.
Główny Lekarz Weterynarii w dniu 18 stycznia br.
odwołał polecenie, które dnia 16 stycznia br. wydał granicznym
lekarzom weterynarii, a dotyczące podjęcia działań w celu nie
wpuszczenia od dnia 17 stycznia br.
od godz. 24.00 (,czyli o północy z 17 na 18 stycznia br.) na
teren Polski pochodzących z Austrii
: bydła, mięsa wołowego, podrobów
i jelit wołowych oraz przetworów z mięsa wołowego.
Powyższe działanie jest związane z otrzymaniem dnia 18
stycznia br. od weterynaryjnych władz austriackich informacji o nie
potwierdzeniu wystąpienia w Austrii przypadku BSE. Przeprowadzone badania
nie potwierdziły, że podejrzewana o to sztuka bydła była faktycznie
chora na BSE.
Informacja Głównego Lekarza Weterynarii
Z dnia 17 stycznia 2001r.
Główny Lekarz Weterynarii wydał granicznym
lekarzom weterynarii polecenie podjęcia działań w celu nie
wpuszczenia od dnia 17 stycznia br. od godz. 24.00 (,czyli o północy z
17 na 18 stycznia br.) na teren Polski pochodzących z Włoch i Austrii
: bydła, mięsa wołowego, podrobów i jelit wołowych oraz przetworów
z mięsa wołowego.
Jednocześnie przypominam, że w związku ze stale
zwiększającą się ilością zdiagnozowanych przypadków BSE w krajach
ościennych, w celu ograniczenia możliwości przeniknięcia do Polski i
wprowadzenia na rynek produktów mogących zawierać czynnik zakaźny Główny
Lekarz Weterynarii wydał granicznym lekarzom weterynarii dnia 8 grudnia
br. polecenie podjęcia działań w celu nie wpuszczenia od dnia 10
grudnia br. od godz. 0.00 na teren Polski pochodzących z : Włoch i
Austrii: mączek mięsnych i mączek mięsno-kostnej.
Zakaz
tranzytu mączek mięsnych i mączek mięsno-kostnej
W związku ze stale zwiększającą się ilością
zdiagnozowanych przypadków BSE w krajach ościennych, w celu ograniczenia
możliwości przeniknięcia do Polski i wprowadzenia na rynek produktów mogących
zawierać czynnik zakaźny Główny Lekarz Weterynarii wydał granicznym
lekarzom weterynarii polecenie zakazania
od dnia 14 grudnia br. od
godz. 0.00 tranzytu
przez Polskę ze wszystkich
krajów członkowskich Unii Europejskiej:
mączek mięsnych
i mączek mięsno-kostnej.
Źródło: Informacja Głównego Lekarza Weterynarii
|